Нова европска регулатива го поскапува кафето!

- Advertisement -

Потрошувачите би можеле да се соочат со недостиг на кафе и повисоки цени од следната година, предупреди германската индустриска групација, укажувајќи на новите регулативи.
Компаниите немаат доволно време да ја спроведат регулативата на ЕУ предложена во ноември 2021 година и усвоена пред околу една година, велат од асоцијацијата.

Германската групација се повикува на регулативата на ЕУ за синџири на снабдување без уништување на шумите, која стапи на сила минатата година и треба да се применува од 30 декември.

- Advertisement -

Во иднина, компаниите ќе треба да поднесат изјава за длабинска анализа во која ќе се наведе дека по 31 декември 2020 година не е исчистена или оштетена шума за нивниот производ.

Ни се заканува недостиг на германскиот и европскиот пазар. Цените на кафето што сепак ќе биде достапно значително ќе пораснат“, велат од Германското здружение за кафе. Со ова не се согласија Европската комисија, која за ДПА изјави дека не знае ниту еден факт врз основа на кој би можело да се заклучи дека регулативата ќе ги зголеми цените на храната.

- Advertisement -

Се очекува влијанието врз цените на суровините опфатени со регулативата да биде многу ограничено, одговараат од комисијата на анкетата. Холгер Преибиш, кој ја предводи Германската асоцијација за кафе, повикува на одложување на примената на регулативите на ЕУ.

Извор – Seebiz.eu

- Advertisement -

Фото – Pixabay

Сподели!
- Advertisement -