ВИДЕО: Првиот пловечки генератор во светот сега е во комерцијална употреба

- Advertisement -

Шведската компанија CorPower објави дека нејзиниот тест пловечки генератор за електрична енергија направил голем напредок и се покажал успешен на комерцијално ниво. Генераторот е поставен среде море во северниот дел од Португалија и успешно создавал енергија во сите услови, вклучувајќи и бури и бранови со висина до 18,6 метри.

Уникатната конструкција на овој пловечки генератор му овозможува да се прилагоди на сите јачини на ветрот и брановите благодарение на механичката внатрешна конструкција, која без оглед на сите надворешни услови, фаќа и дистрибуира енергија во правилни количини со користење на нови технологии за контрола на фазите.

- Advertisement -

Пловечкиот генератор личи на стандардна закотвена пловка, а во себе содржи систем за апсорбирање на бранови кој ја подига лебдечката шасија исполнета со воздух горе и долу, а системот за одвод на снагата внатре собира енергија претворајќи го линеарното движење горе и долу во ротација за придвижување на генераторот.

Она што е посебно кај системот CorPowerovog C4 е новата технологија за контрола на фазите наречена WaveSpring, која содржи пневматски цилиндар кој е однапред под притисок за да ја повлече пловката надолу, така што во недостиг на активна контрола, пловката еднставно стои мирно без оглед на висината на брановите, што функционира ако безбедносен механизам во најлоши услови, како што можете да видите од видеото во прилог.

- Advertisement -

Од поставувањето на пловката во октомври 2023 година сите клучни аспекти од функцијата на C4 системот сега се успешно верифицирани, вклучувајќи извоз на енергија во мрежата, автоматизирана контрола и надзор над системот, како и безбедни методи на работа и одржување.

(Vidi.hr)

- Advertisement -

(фото: YouTube)

Сподели!
- Advertisement -