Научниците развија потенцијално решение за секој што го изгубил гласот

- Advertisement -

Секоја година милиони луѓе ширум светот го губат гласот. Некои поради повреди, други поради болест, други поради психички проблеми. Повеќето од нив го компензираат недостатокот на глас со други форми на комуникација, ако е можно.

Но, група биоинженерски истражувачи од Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес, развиле едноставно решение кое на многумина би можело да им ја врати можноста за гласовна комуникација.
Како што изјавија во нивната студија во списанието Nature Communications, тие дизајнирале и тестирале мек фласте, која едноставно е залепен за вратот на личност која го изгубила гласот. Сензорите во фластерот ги доловуваат движењата на мускулите и, користејќи алгоритми за машинско учење, тие движења ги преведуваат во говор.

Уредот што го развија се уште е во фаза на прототип, но има потенцијал значително да го подобри животот на луѓето кои го изгубиле гласот. Се заснова на принцип познат како магнетоеластичен ефект – кога магнетните наночестички се вградени во меки материјали како што се еластичните или силиконските полимери, нивните магнетни својства може да се променат како што материјалот се протега.

- Advertisement -

Кога се вградени во лепенка со раб од бакарни намотки, кои создаваат магнетно поле во заднина, сензорите можат прецизно да ги забележат движењата како варијација во однос на позадината.
За време на тестирањето, осум учесници носеа фластери и ги кажаа истите реченици. Научниците ги снимиле движењата преку фластерот и потоа тренирале модел за машинско учење да ги препознава различните форми на електрични сигнали и да ги усогласи со изговорената реченица. На крајот, алгоритмот успеа да препознае која реченица ја кажуваат учесниците на тестот со повеќе од 90 проценти точност.

Иако фластерот покажал одлични резултати, научниците предупредуваат дека треба да се работи уште многу на него пред да биде подготвен за поширока употреба. Имено, фластерот засега ги препознава само фразите на кои е трениран, и тоа според движењата на гласните жици на осумте учесници во истражувањето.

Извор – Zimo.dnevnik.hr
Фото – Wikimedia

Сподели!
- Advertisement -