Хуманоидни роботи ќе помагаат во составувањето на автомобилите на Мерцедес

- Advertisement -

Mercedes-Benz постигна договор со Apptronic за воведување хуманоидни роботи во своите фабрики со цел да се насочат операциите и да им се помогне на работниците на линиите за склопување автомобили.
Станува збор за роботи наречени Аполо, кои германскиот производител ќе ги користи и ќе ги проценува можните апликации за работни места поврзани со логистика, како што се носење делови на работниците на производната линија, испорака на комплети за склопување или дури и проверка на делови, што ќе заштеди време и ќе ја зголеми ефикасноста.

Идејата за роботи во човечка форма можеби е „непријатна“, но има причина за тоа. Производството на хуманоиди кои можат да се прилагодат на постоечките фабрики е многу поисплатливо од редизајнирањето на капацитети од повеќе милијарди долари за сместување на нови роботи. Аполон е сличен по тежина и големина на човек и може да подигне товар тежок до 25 килограми.

- Advertisement -

Сепак, Мерцедес и Аптроник не сакаат да им ги одземат работните места на луѓето, туку наместо тоа ќе ги користат хуманоидите за „физички тешки, повторувачки и здодевни“ задачи за кои е тешко да се најдат работници. Работниците на собраниската линија не треба да се плашат од Аполо, кој е дизајниран да биде пријателски настроен.

Архитектурата за контрола на силата обезбедува безбедно работење околу луѓето, а Apptronik тврди дека Apollo повеќе функционира како колаборативен робот отколку како индустриски. Затоа, ќе му помогне на човекот да составува автомобили како C-Class. Роботот е компатибилен со софтвер и функции од трета страна, исто како и апликациите достапни на iPhone на Apple.

- Advertisement -

Мерцедес планира да користи роботика и Аполо за автоматизирање на некои рачни, ниски вештини и физички предизвикувачки работи, а тој модел ќе биде прифатен од други организации во наредните месеци и години“, рече Џеф Карденас, директор и ко-основач на Карденас.

Извот – Klix.ba

- Advertisement -

Сподели!
- Advertisement -