Вештачката интелигенција забележала рак на дојка кој лекарите го пропуштиле

- Advertisement -


Алатката за вештачка интелигенција Mia ги идентификува раните знаци на рак на дојка што лекарите ги пропуштиле, а со тоа ги подобрува исходите на пациентите.
Во револуционерно испитување спроведено од болнички труст на британскиот национален здравствен систем (NHS), алатката за вештачка интелигенција наречена Миа откри суптилни знаци на рак на дојка кај 11 жени кои лекарите ги занемариле. Миа ги анализираше мамографите на повеќе од 10.000 жени со британски лекари, успешно идентификувајќи ги сите симптоматски случаи и открија дополнителни 11 кои лекарите ги пропуштиле.

Ракот во раните фази може да биде неверојатно мал и тешко да се открие. Во NHS Grampian Hospital, Миа открила тумори речиси невидливи со голо око. Барбара, една од пациентите чиј рак го означи Миа, изрази благодарност за раното откривање, наведувајќи дека нејзиниот третман бил помалку инвазивен од оној на членовите на семејството кои претходно се бореле со болеста.

- Advertisement -

Без помош на Миа, ракот на Барбара можеби немаше да биде откриен до нејзиниот следен рутински мамограф три години подоцна, бидејќи таа немаше видливи симптоми. Бидејќи нејзиниот тумор од 6 мм бил фатен толку рано, таа била оперирана, но и била потребна само пет дена радиотерапија по операцијата.
Mia, развиена од Kheiron Medical, може да се пофали со потенцијал да го намали времето на чекање за резултати од 14 дена на само три. За време на испитувањето, секое скенирање беше прегледано и од Миа и од човек, но постои надеж дека во иднина Миа би можела да замени еден радиолог, намалувајќи го обемот на работа на половина.

Д-р Џералд Лип, клинички директор за скрининг на дојка во Шкотска, го предводеше проектот. Тој рече дека 81 од 10.889 жени се откажале од скрининг преку таа алатка за вештачка интелигенција. Шестгодишната обука на Миа за милиони мамографи ширум светот ја нагласува важноста на инклузивноста во развојот на вештачката интелигенција, вели Сара Керуиш, директорка за стратегија во Kheiron Medical.

- Advertisement -

Извор – Zimo.dnevnik.hr

Сподели!
- Advertisement -