Во Германија се намалува проблемот со недостиг на работници

- Advertisement -

Нешто помалку компании во моментов пријавуваат недостаток на квалификувана работна сила во Германија, според истражувањето на минхенскиот институт Ifo.
Според последните податоци од февруари, 36,3 отсто од компаниите пријавиле недостиг од квалификуван кадар, додека во октомври минатата година тој изнесувал 38,7 отсто. Пред една година ова го пријавиле 43,6 отсто од компаниите.

Ослабената економија ја намалува побарувачката за квалификувана работна сила на краток рок, но фундаменталниот проблем останува“, коментира експертот за ИФА, Клаус Волербе за најновите бројки објавени оваа недела, без оглед на падот. Според неговата проценка, кога ќе закрепне економијата, недостигот од квалификувани работници повторно ќе стане горлив проблем. Според него, проблемот ќе се влоши во наредните години поради демографските промени.

- Advertisement -

Според податоците на Ифа, најпогодени се компаниите од услужниот сектор (42 отсто). Во областа на правните и сметководствените услуги, 69,2 отсто од компаниите пријавиле недостаток на квалификувана работна сила во Германија. Околу една од две компании со вакви проблеми е и во хотелиерството и логистичката индустрија.

Од друга страна, поради немањето нарачки, тие имаат помалку вакви предизвици во производството, каде што дефицитот на соодветни работници се намалува последната година и во моментов изнесува 28,2 отсто. Во производството, најпогодена е прехранбената индустрија, каде 40,3 отсто од компаниите пријавиле потешкотии во наоѓањето соодветен кадар. Во трговијата и градежништвото на тоа се жалат нешто повеќе од четвртина од компаниите.

- Advertisement -

Извор – seebiz.eu

Фото – px4free

Сподели!
- Advertisement -