Ова се морињата со најсина вода во светот

- Advertisement -

Според новите истражувања на експерти за патување од CV Villas, Европа е дом на најсините мориња во светот. За да дознаат кое море е најсино во светот, истражувачите составиле долга листа со најпопуларните и најубавите плажи во светот.

Потоа следувала анализа на бојата, која вклучувала снимање на необработени фотографии од плажи користење на алатки за боја за одрдување на точните нијанси на водата и споредување на нијансите со официјално најсина нијанса на сина боја, YInMn Blue.

- Advertisement -

Истражувањето покажало дека плажата Паскира во Албанија го зазела првото место,со оглед на тоа дека најсиното море е само 12,4 поени оддалечена од YInMn Blue. Позната е ширум светот како Плажа Огледало (Mirror Beach), се смета за врв на албанкиот брег кога сончевата светлина на површината и создава ефект на огледало.

Две грчки плажи се на второ и на трето место. Паралија Моука на Пелопонез е на второ место со 13,6 поени оддалеченост од InMn Blue, а следува Касиопи на Крф, кој има коефициент на разлика од 14,1 во однос на најсината сина во светот.

- Advertisement -

Грчките дестинации за одмор доминираат меѓу првите 30 места повеќе од која било друга земја, заземајќи седум места на листата, од кои 5 меѓу првите 10 места. На листата се најде и плажа во Хрватска, па на 12. место е Златната војна на Брач, а 19. и 20. плажи се Кутлеш кај Омиш и Штиковиќ кај Дубровник.

(Index)

- Advertisement -

(фото: YouTube)

Сподели!
- Advertisement -