Google ќе инвестира над 100 милијарди долари во вештачка интелигенција

- Advertisement -

Последните неколку години вештачката интелигенција е тема на разговор во целиот свет и полека навлегува во секое поле од нашите животи. Токму затоа е неизбежен дел од работата на секоја компанија.

Така, неодамна од Microsoft најавија дека во соработка со OpenAI ќе инвестираат дури 100 милијарди долари во суперкомпјутерот Stargate, а минатата недела од Google, односно од DeepMind најавија слична инвестиција.

- Advertisement -

Имено, DeepMind е основан уште во 2010 година со цел истражување и развој на AI. Еден од неговите основачи е и Денис Хасабис, а тој неодамна гостуваше на конференција ТЕД во Канада, каде што одговараше на прашања за проектот Stargate. Ток искоментира дека Google со тек на време веројатно ќе инвестира повеќе пари во вештачка интелигенција во однос на инвестицијата на Microsoft и OpenAI во тој суперкомпјутер.

Бидејќи буџетот на Stargate е 100 милијарди долари, Google со тек на време сака да инвестира уште повече пари. Конкретните планови на компанијата моментално не се познати, но како што нагласуваат на Tech Spotu, јасно е дека добар дел од тој буџет ќе биде потрошен на подобрување на перформансите за обучувљње на вештачката интелигенција.

- Advertisement -

Целта на DeepMinda е да се развијт се посложњни алгоритми, влагодарение на јои еден ден би кее да еден ден ќе може да се оствари општа вештачка интелигенција.

(Tech Spot)

- Advertisement -

(фото: Stocksnap.io)

Сподели!
- Advertisement -