Најголемиот принтер во светот може да направи куќа за 80 часа

- Advertisement -

Станува збор за принтерот Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0), кој може да испечати објекти со должина од 29, ширина од 10 и висина од 5,5 метри. Многу е брз и може да испечати материјал тежок 227 кг за само еден час.

Исто така, принтерот може динамички да ги менува техниките на печатење за да се прилагоди на различните аспекти на сложените работи. Исто така, може да се префрла од големо адитивно производство, субтрактивно производство, континуирано поставување лента и операции на роботска рака. Оваа технологија го прави принтерот корисен во бројни индустрии, вклучувајќи изградби на куќи, инфраструктура и развој на нови возила.

- Advertisement -

Најголем дел од тоа што ќе го направи принтерот може да се рецикоира, така што, во суштина, неговите производи може да се уништат и повторно да се направат. Тоа е поради фактот дека приоритет се става на биолошките материјали, како што се остатоците од дрво.

Изгледа дека оваа технологија е одличен начин брзо да се направат пристапни објекти за живеење, што сакаат да го постигнат некои заговорници на технологијата. Принтерот еден ден во иднина би можел да се користи за изградба на цели населби, а на него може да се превенира мултипликацијата. Принтерот може да изгради едноставен дом за околу 80 часа.

- Advertisement -

(Klix.ba)

Сподели!
- Advertisement -