ВИДЕО: НАСА ни откри како изгледа пропаѓањето во една црна дупка

- Advertisement -

Мал број космички феномени ја будат човечката фантазија како што е случај со црните дупки. Тие небесни ентитети, кои се создаваат при катастрофален колапс на масивни ѕвезди, долго време беа мистерија. Со векови научниците и ентузијастите се занимаваа со прашањето што се наоѓа зад тие точки од кои нема враќање?

Астрофизичарот Џереми Шнитман, чоја работа во Центарот за вселенски летови Годард на НАСА задира во најдлабоките ќошиња од вселената, дава уникатна перспектива и долготрајни научни загонетки. Базирајќи се на најновите достигнувања за компјутерско моделирање, Шнитман тргна на виртуелно патување во срцето на темницата и направи симулација која дава увид во пропаѓањето во една црна дупка.

- Advertisement -

Неговите симулации претставуваат две различни сценарија: во едната хипотетска камера за влакно го избегнува гравитацискиот канал на црната дупка, а во другата го надминува тој праг.

Самата суштина на црната дупка им пркоси на сите конвенционални сфаќања. Тие космички елементисо својата огромна гравитациска сила ја искривуваат структурата на простоот и времето, па затоа традиционалните сознанија на физиката се застарени.

- Advertisement -

Неодамнешните технолошки откритија дадоа досега невиден увид во хаотичната средина на тие космички џинови. Директните проучувања се насочени кон супер масивните црни дупки, како што се M87 и Sagittarius A и дадоа непроценлив увид во меѓуиграта на материјата и енергијата во нивна близина. Шнтиман во соработка со научникот Брајан Пауел ги искористил тие откритија за да направи симулации.

Симулациите на Шнитман даваат примамлив поглед во надреалното царство на црните дупки.

- Advertisement -

(Science Alert)

(фото: Needpix)

Сподели!
- Advertisement -