Јапонци направија лажица која го менува вкусот на храната

- Advertisement -

Јапонскиот производител на пијалаци Kirin Holdings лансира електрифицирана лажица за која тврдат дека промовира поздрава исхрана за подобрување на солените вкусови без додавање сол.

Лансирањето на производот е првата комерцијализација на технологија која ја освои минатогодишната сатирична Ig Нобелова награда за необична наука.

- Advertisement -

Kirin ќе продаде само 200 такви електрични лажици и тоа по цена од околу 117 евра и тоа на интернет и во некоја јапонска продавница во текот на јуни, ко се надеваат дека ќе продадат милион примероци ширум светот за пет години. Продажбата во странство почнува идната година.

Лажицата е направена во соработка со професорот Хомеи Мијашита од Универзитетот Меиџи, кој претходно покажа како електричните стапчиња за јадење можат да го подобрат вкусот, во овој случај чувството за солено.

- Advertisement -

Оваа технологија е особено битна за Јапонија, каде што секој возрасен дневно консумира 10 грама сол,што е дупло повеќе од препораките од Светската здравствена организација. Прекумерната консумација на сол се поврзува со високиот крвен притисок, мозочни удари и други болести.

(Bizlife)

- Advertisement -

(фото: Needpix)

Сподели!
- Advertisement -