Meta и Google сакаат да инвестираат милиони долари во AI во Холивуд

- Advertisement -

Meta и Google понудија десетици милиони долари на холивудските студија за лиценцирање на содржини на кои сакаат да обучуваат вештачка интелигенција. Напредните модели на вештачка интелигенција постојано се подобруваат, а прецизноста на нивните одговори зависи од базата на податоци за која се обучени.

Со оглед на тоа што некои компании неодамна почнаа да ги тужат OpenAI, Google и Meta за модели за обука на материјали заштитени со лиценци, Мета и Google наводно сакаат да го направат тоа на легален начин, па според Bloomberg, тие понудиле десетици милиони долари на холивудските студија за да им овозможат вежбање на модели во нивните филмови и серии.

- Advertisement -

Според Bloomberg, Netflix и Disney одбиле да продаваат лиценци за нивните содржини, додека Warner Brothers Discovery, наводно, биле отворени да лиценцирааѕ дел од своите програми. OpenAI и News Corp потпишаа повеќегодишен договор за да се донесат вестите на ChatGPT, додека Мета исто така размислува зда им плаќа на издавачите за пристап до вестите, фотографиите и видеата за да ги обучуваат нивните модели на вештачка интелигенција.

Сепак, според Bloomberg, холивудските студија може се резервирани во однос на ваквите зделки. Иако алатките за уредување на вештачка интелигенција може да бидат привлечни, во индустријата за забава индустрија постои голема загриженост дека компаниите за вештачка интелигенција би можеле да ја искористат својата креативна работа за да развијат AI за пишување содржини. Можеби се плашат дека вештачката интелигенција би можела да направи подобри филмови без етаблираната филмска индустрија и „живи“ актери и режисери.

- Advertisement -

(Vidi.hr)

(фото: Picryl)

Сподели!
- Advertisement -