Ново истражување покажа – консумирањето на оваа храна е виновно за несоницата

- Advertisement -


Една нова студија сугерира дека премногу обработената храна, за која веќе е познато дека придонесува за здравствени проблеми како срцеви заболувања и дијабетес, може да биде поврзана и со хронична несоница. Во таа храна е вклучена храна која е интензивно модифицирана за да се подобри вкусот, да се продолжи рокот на траење или да се олесни масовното производство, за разлика од минимално преработената храна како што се овошјето и зеленчукот.

Студијата, спроведена од истражувачи од Универзитетот Сорбона, Париз Норд во Франција, ги анализирала податоците од 38.570 возрасни лица во истражувачкиот проект NutriNet-Santé, поврзувајќи ги навиките во исхраната со спиењето. Во време кога се повеќе храната е високо преработена и нарушувањата на спиењето се широко распространети, важно е да се процени дали исхраната може да придонесе за лошиот или добар квалитет на спиењето, истакнува Мари-Пјер Сен-Онге, научник за исхрана и спиење од Универзитетот Колумбија во САД.

- Advertisement -

Резултатите укажале на значајна поврзаност меѓу поголемата консумација на многу обработената храна и зголемениот ризик од хронична несоница, дури и по прилагодувањето на социодемографијата, начинот на живот, квалитетот на исхраната и менталното здравје. Учесниците добивале 16% од својата дневна енергија од обработената храна, а 19,4% пријавиле симптоми на хронична несоница, при што оваа група консумирала повеќе многу обработена храна.

Последиците биле нешто посилни кај мажите. И покрај опсервациската природа на студијата, која ги проценувала податоците во даден временски период и се базирала на самоизвестување, големината на примерокот сугерира дека оваа врска е достојна за понатамошно истражување.

- Advertisement -

Важно е да се напомене дека нашите анализи беа набљудувачки по природа и не ја проценивме лонгитудалната поврзаност, вели епидемиологот Полин Дукен од Универзитетот Сорбона, Париз Норд.

Ова истражување е објавено во списанието на Академијата за исхрана и диететика.

- Advertisement -

Уште не е јасно зошто многу обработената храна може да придонесе за несоница. Иако врската меѓу овие продукти и зголемувањето на телесната тежина е полесно да се разбере поради нивната висока калорична содржина, потребни се повеќе истражувања за да се истражи како овие производи може да го попречат сонот.

Во иднина проспективните епидемиолошки, како и клиничките и експерименталните истражувања би можеле да го подобрат знаењето за причинско-последичната врска, велат авторите на истражувањето.

(Science Alert)

(фото: Pickpik)

Сподели!
- Advertisement -