Најголемата офшор фарма на ветер во светот ќе напојува 6.000.000 домови со струја

- Advertisement -

Фармата на ветар Dogger Bank, која е најголемата офшор фарма на ветер во светот со капацитет од 3,6 GW, е подготвена за проширување откако нејзините креатори SSE и Equinor поднесоа извештај за фазата Д од проектот. Тоа ќе додаде над два гигавати капацитет на проектот.

Додека земјите ширум светот бараат почисти методи за да ја задоволат нивната побарувачка за енергија, обновливите извори на енергија како што се ветерот и сонцето се поагресивно се усвојуваат. За Обединетото Кралство, која има ограничувања во однос на земјиштето и сончевата светлина, проектите за офшор фарми на ветар се полесни за распоредување.

- Advertisement -

Таквите фарми, исто така, му овозможуваат на регионот да ги искористи силните ветрови на Северното Море, што ќе доведе до согласност за ветерната електрана Dogger Bank во 2015 година. Додека проектот сè уште е во изградба во три фази, креаторите бараат дозволи за четврта фаза, која може дополнително да го зголеми капацитетот за производство на енергија.

Лоциран на 200 км од брегот на Јоркшир, проектот Dogger Bank е група офшор ветерни електрани лоцирани во Северното Море. Проектот се гради во фази од по 1,2 GW капацитет. Проектот се напојува од низа турбини на ветар Halide на GE, кои имаат максимална моќност од 14,7 MW. Во првите три фази од проектот се очекува да бидат инсталирани дури 277 турбини, што ќе доведе до комбиниран капацитет за производство на електрична енергија од 3,6 GW. Кога ќе биде комплетен проектот ќе може да ги задоволи енергетските потреби на 6 милиони домови во Велика Британија.

- Advertisement -

Проектот за прв пат започна со производство на електрична енергија во октомври минатата година. Сепак, временската рамка за завршување на трите фази се протега до 2025 година.

(Interesting Engineering)

- Advertisement -

(фото: Pixabay)

Сподели!
- Advertisement -