Објавени речиси 10 милијарди лозинки, проверете ги вашите

- Advertisement -


На хакерски форум се појави датотека од 50 гигабајти наречена „rockiou2024.tkt2“ која содржи речиси десет милијарди лозинки. Ја објави истражувачкиот тим Cybernews, кој ги објавува најновите вести за сајбер безбедноста и технологијата.

Според нивните тврдења, ова е најголемото „протекување податоци“ на сите времиња.
Не постои магична формула за заштита на корисниците, но погодените треба да преземат чекори за да ја ограничат штетата, предупредуваат експертите на Cybernews.

- Advertisement -

Кога протекуваат лозинки, прво треба да користите проверка на лозинка за да видите дали вашата е достапна за хакерите. Ако видите дека една од вашите лозинки е компромитирана, веднаш сменете ја. Изберете силни и уникатни лозинки што не ги користите на повеќе сметки или платформи. Користете двофакторна автентикација. Тоа значи дека ако се открие лозинката, има дополнителна проверка што хакерите не можат да ја извршат.

Користете менаџери за лозинки и генератори на лозинки за да ги направите колку што е можно покомплицирани, а со тоа и потешки за пробивање.

- Advertisement -

Тимот на Cybernews планира да ги инкорпорира протечените лозинки од датотеката „RockIou2024“ во нивниот систем „Протечени лозинки“. Ова значи дека секој може да потврди дека неговите детали за најава се изложени и објавени во датотеката „rockiou2024.tkt“.

(N1)

- Advertisement -

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -