Ново истражување на австралиски научници од Универзитетот во Сиднеј ја поврзува мрсната и слатка исхрана со нарушената функција на мозокот. Наодите се базираат на сè поголем број докази кои го покажуваат негативното влијание на диетите богати со масти и шеќер (HFHS) врз когнитивните перформанси, додавајќи ги нивните добро познати физички ефекти.
Објавена во весникот International Journal of Obesity, студијата е прва што ја тестира врската меѓу исхраните со многу рафиниран шеќер и заситени масти и просторната навигација во прво лице кај луѓето. Просторната навигација е способност да се научи и да се запомни патеката од една локација до друга, процес што може да го приближи здравјето на хипокампусот на мозокот.
Веројатно е дека овие ефекти се фокусирани на хипокампусот, односно делот од мозокот битен за просторна навигација и формирање на меморијата, наместо да делуваат на целиот мозок.
„Добрата вест е што мислиме дека ова е лесно поправлива ситуација. Промените во исхраната можат да го подобрат здравјето на хипокампусот и затоа нашата способност да се движиме низ околината“, вели д-р Тран, автор на студијата.
Истражувачкиот тим регрутирал 55 студенти на возраст меѓу 18 и 38 години. Секој учесник пополнил прашалници кои го евидентирале нивниот внес на слатка и масна храна. Тие, исто така, биле тестирани за работна меморија во вежба за потсетување на некој број и бил забележан нивниот индекс на телесна маса (БМИ).
Самиот експеримент барал од учесниците да се движат низ лавиринт за виртуелна реалност и шест пати да најдат ковчег со богатство. Лавиринтот бил опкружен со знаменитости кои учесниците можеле да ги искористат за да ја запомнат својата рута. Нивната почетна точка и локацијата на ковчегот со богатство останале исти во секој обид.
Доколку учесниците го пронашле богатството за помалку од четири минути, тие преминувале на следното судење. Доколку не успеале да го пронајдат богатството за тоа време, биле телепортирани до неговата локација и им биле дадени 10 секунди за да се запознаат со таа локација пред следниот тест.
Седмото испитување го отстранило ковчегот со богатство од виртуелниот лавиринт, но од учесниците било побарано да ја пронајдат и да ја означат неговата поранешна локација само врз основа на меморијата. Оние со пониско ниво на масти и шеќер во нивната исхрана можеле да ја одредат локацијата со повисок степен на точност од оние кои ја консумирале оваа храна неколку пати неделно.
Д-р Тран вели дека резултатите ја нагласуваат важноста од правење добри диететски избори за одржување на здравата функција на мозокот.
(Vidi.hr)
(фото: Pixabay)