12.8 C
Skopje
сабота, ноември 27, 2021

Холандија направи распеан автопат за да ги држи возачите будни

Cementarnica USJE, mobile 19.11.2021

Ако поминувате по автопатот покрај малото холандско место Јелсум немојте да се изненадите кога ќе сфатите дека се возите по музикален пат кој свири химна на регионот Фризија. Новоста е осмислена за патувањето по монотоната рамница да се направи повозбудливо за патниците и за возачите да не заспијат. Токму затоа по должината на целиот пат се поставени вибрациски ленти, пренесува 24sata.

Сепак, автопатот кој свири предизвика револт кај мештаните. кои велат дека непрекинатото свирење на автопатот ги доведува до лудило. Музиката се активира која автомобилските тркала ќе поминат преку лентите и притоа предизвикуваат тактилна вибрација.

Кога возилото се движи со дозволена брзина од 60 км/ч, патот постојано ја свири химната на северната холандска покраина, која има посебен јазик и култура. Но, мелодијата е многу гласна и со оглед на тоа дека звукот патува низ воздухот, мештаните се пожалија на властите дека музикалниот пат создава бескрајна какофонија, која ги држи будни и по цели ноќи.


Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!