Германија стана најголем европски пазар на електрични автомобили

- Advertisement -

Германија ја надмина Норвешка и стана најголем европски пазар за електрични автомобили, што е знак дека купувачите во таа земја се повеќе се заинтересирани за новата технологија.

Тоа се случува во период кога Фолксваген и Дајмлер го зајакнуваат своето производство на возила на батерии за да и парираат на американската компанија „Тесла“.

- Advertisement -

Според податоците на Европското здружение на производители на автомобили, продажбата на возила со електронско полнење во Германија во првото тримесечие од годинава се зголеми за 70% на 17 574 автомобили, првпат потиснувајќи ја Норвешка од лидерската позиција.

Овој податок, како што соопшти „Блумберг“, ги опфаќа електричните автомобили, како што е моделот С на „Тесла“, како и плуг-ин хибридите, како што е Актив Тутер серија-2 на БМВ.

- Advertisement -

Низ цела Европа продажбата на електрични автомобили се зголеми за 41%, при што автомобилите со погон само на батерии бележат раст на продажбата од 35%, плуг-ин хибридите од 47%, додека купувањето на дизел возила во ЕУ се намали за 17%.

Сподели!
- Advertisement -