Големо осовременување на иконата – светска премиера на дигитализираниот Multivan 6.1

- Advertisement -

Иконата на комерцијалните возила: Bulli.

  • Transporter, Caravelle, Multivan and California. Сите се вбројуваат во категоријата најдобро продавани. Со шестте генерации – од Т1 до Т6 – Volkswagen Комерцијалните возила има произведено речиси дванаесет милиони единици низ целиот свет. Сега производната линија добива големо освежување -1. Последното издание на иконата.

  • Дигитализиран и поврзан. Со низата нови помошни системи, дигитални инструменти за прв пат и последната генерација на Volkswagen инфозабавни системи со континуиран онлајн пристап. Овој модел е надополнет и со дизајнот на предниот дел и контролната табла, најновите TDI мотори (90-199 PS) кои ја и преносуваат погонската сила.

  • Новост во Bulli е целосно електричниот возен систем.

Во Хановер, Volkswagen Комерцијалните возила го претставија Bulli 6.1 на публиката од претставници на меѓународни медиуми во Autostadt Wolfsburg – само на неколку метри од местото каде што биле изградени првите прототипи од моделот пред 70 години. Од тогаш, Volkswagen Комерцијалните возила континуирано го изменуваа, развиваа и подобруваа нацртот на европските транспортери, големите комбиња и каравани. Овој редизајн не е исклучок.

Д-р Томас Седран, претседател на Управниот одбор на Volkswagen Комерцијални возила изјави: „Новиот T6.1 е автомобил за денес и сега. Имаме докажано возило на кое ги надградивме помошните и инфозабавните системи, како и поврзувањето со најсовремената технологија. Хидрауличното серво управување на Т6 се отстапува за електромеханичкиот систем во Т6.1. Ова менува сè, бидејќи овозможува пристап до нови помошни системи.“ Седран додава: „Во T6.1 сакавме да поставиме нови стандарди за безбедност, погодност и удобност на возилото. Особено важна за нас беше стабилноста. И тука направивме значаен напредок.“

- Advertisement -

Новите помошни системи го вклучуваат стандардниот Cross Wind Assist. Овој систем автоматски го стабилизира Bulli 6.1 секогаш кога има силен ветер. Нови опции во опремата ги вклучуваат: Lane Assist – системот за одржување на коловозна лента; сега паркирањето е поедноставено со Park Assist системот; Rear View Assist (Помош за заден преглед) избегнува несреќи при возење во рикверц; и Trailer Assist го прави управувањето со приколка полесно. Опсегот на нови системи е дополнет со динамичен дисплеј за сообраќајни знаци.

Контролната табла на T6.1 е редизајниранa. Алберт Кирцингер, Раководител на секторот за дизајн изјавува: „Ние систематски ги прилагодувавме барањата на работното место на возачот до дигиталниот свет во возилото.“ Ова ги исполнува условите за интегрирање на дигиталниот кокпит (целосно дигитални инструменти) и третата генерација на модуларен инфозабавен матрикс (MIB3) кај T6.1.

- Advertisement -

Најважната нова опрема на сите инфозабавни системи е интегрираната SIM картичка (eSIM). Оваа eSIM отвора нов опсег на онлајн-базирани функции и услуги. MIB3 системите исто така нудат функции како што се интернет радио и музички „стриминг“ услуги. еSIM ги прави корисничките операции поинтуитивни. Ова е резултат на новите 8-инчни и 9,2-инчни инфозабавни системи во T6.1 кои сега можат да реагираат на гласовни команди со природен говор.

Програмата на моторот е исто така реконфигурирана. T6.1 ќе започне со високо ефикасни 2 литарски турбодизел мотори (2.0 TDI мотори со излези од 66 kW / 90 КС до 146 kW / 199 КС). Сите ги исполнуваат Euro-6d-TEMP-EVAP стандардите за емисии. Врз основа на партнерство со ABT, Т6.1 дури ќе биде понуден како возило со нула емисии (82 kW / 112 КС). Капацитетот на батериите до 77,6 kWh овозможува возење на повеќе од 400 км (NEDC) – правејќи го возило идеално за комерцијални должности во урбаниот свет.

Сподели!
- Advertisement -