Европската Комисија одлучи: Од 2021 година се укинува поместувањето на часовникот

- Advertisement -

Со 23 гласа „за“ и 11 „против“, во Европската Комисија во Брисел се изјаснија дека го прифаќаат предлогот за укинување на промената од лeтно на зимско сметање на времето и обратно.

Иако поместувањето на стрелките на часовникот требаше да биде укинато во 2019 година, сепак, неколку земји членки на ЕУ побараа уште малку време како подготовка.

- Advertisement -

Според планот на ЕК, секоја земја членка може сама да одлучи во која временска зона ќе остане, и тоа државите треба да го соопштат до 2020 година.

Европскиот парламент за укинување на промената на времето на пленарна седница ќе расправа и гласа најверојатно на крајот на март.

Сподели!
- Advertisement -