4.8 C
Skopje
вторник, ноември 29, 2022

Државата ќе им помогне на телеком операторите околу укинување на роамингот

Kabtel desktop

Укинувањето на роамингот на Балканот ќе донесе поевтини сметки за граѓаните, но ќе ги намали приходите на телеком-операторите.

„Укинување на роамингот за земјите од Западен Балкан ќе биде негативен удар за нашите приходи и за индустријата воопшто. Затоа очекуваме Владата да ни излезе во пресрет и делумно да компензираме  некои фискални и парафискални давачки кои во моментот ги имаме. Со тоа ќе ослободиме простор за идни инвестиции во развој на телекомуникациските услуги. Засега има подготвеност за дијалог и за соработка со Владата на оваа тема“, изјави Мислав Галер, извршен директор на Вип на економскиот форум кој денеска се одржа во Виена.

На оваa тема вицепремиерот Кочо Анѓушев нагласи:  “Секако ќе ги разгледаме сите барања со цел граѓаните да имаат поевтин роаминг. Ние не сме членка на ЕУ, но ги правиме сите напори да имаме пониска стапка на роаминг и пониски цени во роаминг и ќе ги направиме сите можни чекори во делот на барањата и олеснувањата кон операторите со цел граѓаните да добијат поевтини сервиси“.

На прашањето како и колку бргу ќе се имплементира ова во системот на институциите Анѓушев рече: “Правам се што е во моја моќ во институциите да наметнам принцип на работа како во приватна фирма“.

Томас Арнолднер, главен извршен директор на А1 Телеком групацијата потенцираше дека процесот на ребрендирање во Македонија е во тек и ќе заврши до крајот на годината, но поважно е што Вип  се наметнува како оператор кој во исто време нуди фиксна и мобилна телефонија и услуги во делот на забавата.


Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!