0.1 C
Skopje
понеделник, јануари 20, 2020

Ураганите стануваат поопасни поради климатските промени

Kabtel desktop

Ураганите стануваат подеструктивни поради климатските промени. Научниците мислат дека глобалното затоплување ја намалува брзината на ветриштата во тропските предели, па затоа ураганите се движат побавно во крајбрежните предели. Тоа значи дека тие прават многу поголема штета.
Потоплата атмосфера исто така задржува многу поголема влага, што значи дека бурите со себе носат многу поголема количина на дождови, додека затоплувањето на океаните овозможува создавање на посилни ветришта.
Научниците мислат дека климатските промени предизвикуваат поекстремни временски услови – од невидените минусни температури во западниот дел од САД до рекордните топлотни бранови во Европа.
Ураганот Дориан ги погоди Бахамите со брзина од 300 км/ч и беше една од најсилните бури забележани во Атланскиот Океан. На Големиот бахамски остров зад себе остави пустош и огромни поплави.

Hurricanes could be becoming more destructive because of climate change

Leaving devastation in its wake. 📕 Read more: https://wef.ch/2NSBBNp

Posted by World Economic Forum on Среда, 04 септември 2019

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •