Овогодинешните добитници на Нобеловата награда за физика се научниците Џејмс Киблс, Мајкл Мејер и Дидије Келоз за своите пионерските откритија за Универзумот.
Киблс е награден за своите сознанија за еволуцијата на Универзумот, додека Мејер и Келоз за откривање на егзопланета која кружи околу ѕвездите од соларен тип. Победниците ќе ја поделат наградата од девет милиони круни (околу 820 000 евра).
„Годинашната Нобелова награда за физика го наградува новото разбирање на структурата и историјата на универзумот и првото откритие на планетата што орбитира околу ѕвезда од сончев тип, надвор од нашиот сончев систем“, стои во одликата на Нобеловиот комитет.