25 C
Skopje
четврток, август 13, 2020

Десетте најбогати луѓе во светот се побогати од 85 најсиромашни држави заедно

Kabtel desktop

Ново истражување на компанијата Learnbonds ќе фрли нова светлина на јазот меѓу богатите и сиромашните во светот. Имено, истражувањето покажа дека десетте најбогати луѓе во светот имаат имот повреден од економијата на 85 сиромашни држави во светот.

На листата доминираат американски милијардери, а вредноста на нивниот имот достигна 858,1 милијарди долари. Од друга страна, според податоците на Меѓународниот монетарен фонд, вкупниот БДП на 85 најсиромашни држави во светот е 813,5 милијарди долари.

Интересно е тоа дека имотот на овие најбогати луѓе е поголем и од БДП на некои држави кои се сметаат за економски моќни. Така, БДП на Саудиска Арабија, која е водечки производител на нафта во светот, изнесува 779,3 милијарди долари, БДП на Белгија е 517,6 милијарди долари, додека на Иран е 458,5 милијарди долари.

Според најновите податоци од почетокот на февруари, најбогат човек на светот повторно е Џеф Безос, со богатство од 123,5 милијарди долари. Тоа е за 5 милијарди повеќе отколку што поседува Бил Гејтс, основачот на Мајкрософт. На трето место е Французинот Бернар Арно со 108 милијарди долари.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •