8.8 C
Skopje
сабота, декември 3, 2022

Шкотска воведува бесплатни санитарни производи за сите жени!

Kabtel desktop

Шкотскиот парламент го усвои планот според кој хигиенските влошки ќе бидат бесплатни за сите жени во државата. Шкотска е првата земја во светот која воведува ваков закон. Според новиот закон, тампоните и хигиенските влошки ќе бидат достапни на јавни места како што се општествени центри, центри за млади, аптеки, а се проценува дека оваа мерка ќе ја чини државата 24,1 милиони фунти годишно.

Уште во првото читање законот беше усвоен со 112 гласови за и без против или воздржани. Предлогот сега оди на второ читање, кога пратениците можат да предлагаат амандмани.

Моника Ленон, која го предложи законот, вели дека усвојувањето на законот ќе биде пресвртница за нормализација на менструацијата во Шкотска и дека ќе им испрати порака на луѓето колку сериозно Парламентот ја сфача рамноправноста на половите.
Шкотска во 2018 година стана првата земја во светот која бесплатните хигиенски влошки и тампоните ги воведе во училиштата и на универзитетите.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!