-1 C
Skopje
сабота, јануари 16, 2021

Имунитетот на корона вирусот сепак трае подолго отколку што се мислеше

Kabtel desktop

Ново истражување сугерира дека закрепнатите пациенти од корона вирусот веројатно имаат имунитет кој трае најмалки 8 месеци. Оваа студија се базира на повеќе aнализи од антитела. Таа вклучува и бели крвни клетки познати како T-клетки и B-клетки кои имаат импресивна моќ на сеќавање.

Комбинирани, овие слоеви заштита овозможуваат имунолошкиот систем да го препознае и да го нападне корона вирусот доколку се обиде повторно да навлезе во телото, со што се спречува втора инфекција, пренесува Science alert.

За да проценат колку трае имунитетот на корона вирусот преку различни слоеви од имунолошкиот систем научниците мереле колку и кои видови имунолошки клетки имаат опоравените пациенти од корона вирусот во месеците после разболувањето. Нивното истражување, иако уште не е прецензирано, нуди надеж дека оние кои веќе се заразиле неројатно нема да се разболат некое време.

Најголем дел од луѓето создаваат одговор на овој вирус, а тој трае 6-8 месеци“, вели Шејн Кроти, виролог од Институтот за имунологија Ла Џола во Калифорнија и коавтор на студијата.

Она што го гледате во 6-8 месеци е она што го добивате во смисла на имунолошки одговор. В-лимфоцитите се извор на идните антитела. Кога ќе ја снема вирусната инвазија, В-лимфоцитите ќе престанат да се борат, нема да прават антитела. Меѓутоа, тие се уште тука ако продолжи нападот. Ако имате војска од В-клетки кои циркулираат низ телото, тоа ги ја регенерирало реакцијата на антителата“, вели Алесандро Сете, имунолог во Ла Џола и коавтор на студијата.

Меѓутоа, според истражувањето антителата се мерливо намалени после шестмесечната оцена. Кроти вели дека намалувањето е прилично нормално за секоја инфекција, а само по себе не е причина за загриженост. Сете и Кроти ги анализирале закрепнатите пациенти само осум месеци после инфекцијата. Меѓутоа, тие мислат дека бавниот пад на бројот на клетки T и B кај болните значи дека тие клетки ќе траат далеку подолго отколку временскиот период кој бил анализиран во испитувањето.

(Zimo)

(фото: )

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •