20 C
Skopje
недела, април 11, 2021

Поставен камен темелник на градот во кој ќе се тестираат нови технологии

Kabtel desktop

Неодамна пишувавме за неуспехот на Google во развојот на паметни градови. Проектот за паметниот град во близина на Торонто и проектот благодарение на кој Портланд требаше да стане паметен пропаднаа поради несогласувања околу споделувањето податоци, транспрарентноста и губењето на довербата меѓу градските власти и компаниите на Google, Sidewalk Labs, односно Replicа.

Но, додека на запад таквите амбициозни проекти почнуваат, па се стопираат, на Далечниот Исток е поставен камен-темелник на јапонскиот град на иднината. Toyota уште на почетокот на минатата година на технолошкиот саем CES во Лас Вегас го најави проектот за футуристичкиот град Woven City, а неделава почнаа со неговата изградба и јасно е дека и пандемијата не ги спречи.

Woven City ќе биде сместен на подрачјето на поранешна фабрика на Toyotа со фантастичен поглед на еден од симболите на Јапонија – планината Фуџи. Градот ќе се гради од нула и во него во реални услови ќе се овозможи тестирање и користење на технологии на иднината – од роботика, целосно автономни автмобили и јавен превоз до паметни куќи итн.

За изградба ќе се користат одржливи материјали, додека сета енергија потребна за Woven City ќе доаѓа од обновливи извори на енергија, превенствено водород и соларни ќелии. Сите згради, возилата и останатата инфраструктура ќе биде поврзано со посебна градска мрежа со која ќе управува вештачка интелигенција.

Градските улици и патиштата ќе бидат поделени во три зони – една само за брзи возила, една за бавни возила како електрични скутери и велосипеди и пешаци, додека третата ќе биде само за пешаци. Исто така, ќе има и подземни патишта наменети за камиони и други возила за достава.

На почеток во градот треба да живеат само 360 луѓе, најголем дел од нив постари и со деца, но и иноватори, додека со тек на време бројот на жители треба да се зголеми на повеќе од 2.000, вклучувајќи и некои вработени во Toyotа.

(Motor Authority)

(фото: Toyota screenshot)

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •