14.8 C
Skopje
сабота, септември 25, 2021

Машините на Микросам инсталирани во најголемиот aмерикански Институт за авионски истражувања

Kabtel desktop

Микросам деновиве заврши со инсталација и прием на најнова специјално дизајнирана машина за преработка на современи композити во Националниот Институт за истражување на воздухопловството (NIAR) на Државниот Универзитет во Вичита – САД.

Лоцирана во Прилеп, „Микросам“ е светски позната како лидер во производство на роботски и ЦНЦ машини за материјалите на иднината или т.н. современи композити. Во своето 30 годишно постоење, „Микросам“ има инсталирано над 280 производни линии во повеќе од 43 земји во светот, како Германија, САД, Русија,
Јапонија, Кина, Индија, Израел и Кореа. Глобалните клиенти на компанијата се водечки во авионска, вселенска, автомобилска, одбранбена и други индустрии, како и врвни истражувачки центри за современи композити.

Американскиот Институт за aвионски истражувања (НИАР) e најголем и најважен истражувачки центар во САД кој соработува со преку 100 клиенти во авионската индустрија, како Boeing, Bombardier Learjet, Cessna, Beechcraft, Spirit Aerosystems, Airbus, и многу други.
Институтот (NIAR) ги избра токму „Микросам“ за производство на овој тип на машина со цел да се олесни целокупното истражување за примена на композитни материјали во нивната Лабораторија за напредни технологии на воздухопловни системи (АTLAS). Целта на оваа Лабораторија е подготвување на инженерите за
она што ги чека во иднина и воведување на автоматизирани технологии на истражување, какви што ги нуди машината на „Микросам“.

Намената на ваквата машина е изработка на импрегнирани ленти од карбонски, стаклени или други влакна, спремни за автоматско полагање (АFP/ATL). Овие автоматизирани процеси се користат во широк спектар на авионски делови за изработка на опашки, крила, трупови и други делови на авиони.
„Со машината на „Микросам“ во нашето портфолио на автоматизирана опрема за производство, ние сме во состојба да одговориме на побарувачката од повеќе машини за автоматско полагање на влакна во NIAR.

Сега, може навремено да ги спроведуваме истражувањата и да ги поддржиме потребите за препрег ленти на нашите индустриски партнери.“ – вели д-р Варуна Сеневиратне, директор на АTLAS. „Интегрираниот систем за инспекција во процесот на сечење и алгоритмот за откривање на дефекти на машината на
„Микросам“ ни овозможува да вршиме контрола на квалитетот на она што го изработуваме
“.

Оваа иновативна машина ќе им ги олесни истражувачките цели на NIAR со неколку клучни придобивки, како што се:

• Флексибилна употреба, како потребата од сечење на тесни до широки ленти и нивно истовремено
намотување на т.н. касети или шпулни;
• Ефективност, или достигнување на голема брзина на премотување;
• Можност за идно зголемување и продолжување на машината, почнувајќи од 8 позиции на премотување дури до 48 позиции;
• Единица за контрола на напнатоста што обезбедува постојано и точно премотување кое е важно за квалитетот на процесот на сечење;
• Систем за ласерско водење кој му помага на операторот за прецизно позиционирање;
• Автоматски онлајн систем за проверка – уникатна технологија на „Микросам“ за проверка и автоматско откривање на грешките на пресечената лента пред да се премота повторно;
• QCS – Систем за контрола на квалитет – клучна компонента на секоја машина „Микросам“ која го следи целиот процес и го подобрува неговиот квалитет.

Според Димитар Богданоски, менаџер за продажба во „Микросам“: „Со зголемување на бројот на единици во истражувањето на процесот на Автоматското полагање на влакна (AFP), се зголеми и побарувачката за ефикасни, компатибилни единици за сечење на препрег. „Микросам“ е пионер во такви единици кои им помагаат на клиентите да подготват препрег ленти согласно потребите, притоа заштедувајќи ги нивните трошоци и време, контролирајќи го квалитетот и ризикот во новите идеи. Ние сме горди што им помагаме на NIAR да бидат попродуктивни во истражувањето за производство на композитни делови.“
NIAR понатаму ја продолжува соработката со „Микросам“ со производство на уште една машина за нивните потреби. Иновативноста и генијалноста остануваат да бидат и понатаму препознатливи, што прави компанијата да има море од лојални клиенти кои ги бараат повторно „роботите на Микросам“.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •