37.8 C
Skopje
вторник, јули 27, 2021

Русија тестира оружје кое може да сруши цели градови со радиоактивни бранови

Kabtel desktop

Радиоактивно цунами наскоро може да стане ново оружје за масовно уништување. Русија работи на своето воено присуство на Арктикот, каде што тестира ново оружје на локација која се појави под мразот како последица на климатските промени.

Целта на Русија е да го заштити својот северен брег и да ја отвори клучната рута за бродовите од Азија кон Европа. Едно од оружјата кои ги тестираат Русите а кое ќе мож да се употреби за напад на крајбрежните градови, се радиоактивните цунами.

Експертите за оружје и високи функционери од западниот свет изразија загриженост поради ова т.н. супер оружје – руското торпедо Poseidon 2M39. Ова оружје брзо се развива под надзор на рускиот претседател, Владимир Путин, кој во февруари годинава побара информации за клучната фаза од тестирањето. Нови тестирања се планирани за годинава.

Ова торпедо претставува оружје кое незабележано може да ја помине хграничната одбрана, Турските власт трвдат дека торпедото може да носи боева глава од неколку мегатоини, а со тоа и да создаде радиоактивни бранови кои можат да потопат цели крајбрежни региони. Ефектите од тоа би биле смртоносни за луѓето со децении нанапред. Оружјето и тоа како е реално и наскоро ќе биде завршено. .

(Klix.ba)

(фото: Eurasian news)

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •