37.8 C
Skopje
вторник, јули 27, 2021

Светскиот економски форум: Секој трет човек живее во Кина или Индија

Kabtel desktop

Азија е дом на 60 проценти од светската популација. Секој трет човек живее во Кина или Индија.

Просечната возраст на жените е 75 години, додека просечната возраст на мажите е 71 година. Од 2000 година, просечниот животен век е продолжен за шест години.

Јапонија има најстаро население во светот. Просечната возраст на жителите на оваа земја е 45,9 години.

Нигер има најмлада популација, а просечната возраст на населението во оваа држава е 15,2 години. Сите 10 земји со најмладо население во светот се африкански земји.

85% од децата на возраст под 16 години се во училиште.

Во моментов живеат 7,88 милијарди луѓе во светот. Глобалното население расте годишно за 1,1 процент.

Се проценува дека на Земјата ќе има 8,5 милијарди жители до 2030 година, а 9,7 милијарди до 2050 година.

Светскиот економски форум ги презема овие информации од World Population Review и од Обединетите нации (ООН).

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •