Ирска ќе им дава основна плата на 2.000 уметници

- Advertisement -

Ирска донесе одлука да им дава основна плата на околу 2.000 уметници со цел да им помогне побрзо да закрепнат од пандемијата. Актери, музичари и други изведувачи и уметници во период од 3 години ќе примаат основна плата од државата за да можат да продолжат да правцат креации.

Во текот на планирањето на мерката предложено е да им се даваат по 10.50 евра на час, а преговорите за тоа дали ќе се одржат овие месеци. Светот на уметноста беше пет пати полошо отколку други економски сфери.

- Advertisement -

Ирската влада влеи дека културиот сектор многу им помогнал на луѓето. Социјацијата Aosdana веќе поддржува значителен број, но со новата шема ќе им се помогне на уште поголем број.

Ирска не е првата земја која им дава основна плата на уметниците. Сан Франциско им плаќаше по 1.000 долари дневно на 130 уметници во период од шест месеци.

- Advertisement -

Во 2017-2018 година и Финска тестираше универзална основна плата – им даваше по 560 евра месечно на 2.000 невработени луѓе. Се покажа дека тоа има многу мали ефекти на идните проспекти на луѓето за вработување, но многу голем процент од нив признале дека им се подобрило општото здравје и многу помал стрес и анксиозност.

(World Economic Forum)

- Advertisement -

(фото: Freepik)

Сподели!
- Advertisement -