7.8 C
Skopje
понеделник, октомври 3, 2022

Среде Тихиот Океан се појави нов остров

Kabtel desktop

Според опсерваторијата на НАСА, во водите на Тихиот Океан се појави мал остров после еруцијата на подводниот вулкан во Централните Острови на Тонга. Островот продолжува да расте и на речиси 3 км се протега само лава, пареа и пепел.

Најголема концентрација на подводни вулкани има во југоисточниот дел од Тихиот Окан и се протегаат од Нов Зеланд до Тонга. На 10 септември годинава еден од тие вулкани еруптираше.

Оттогаш досега постојано се испушта пеел и пареа, лава и се менува бојата на водата одоколу. Единаесет часа после ерупцијата новиот мини остров се појавил среден океан.

Формирањето на островот го регистрирал сателитот Landsat 9 на 14 септември. Кога вулканите кои се подводни ќе еруптираат, лавата избива и формира подводни брегови. Слоевите лава се лепат еден за друг додека не се избијат над површината на водата.

Првично, експертите од Tonga Geological Services проценија дека островот има површина од околу 4.000 квадратни метри и дека се наоѓа на 10 метри над нивото на морето. Но, оттогаш досега островот порасна на 24.000 квадратни метри. square meters (6 acres) by September 20.

Новиот остров се наоѓа југозападно од островот Лејт, североисточно од Хунга -Тонга -Хунга Ха’апаи и североисточно од Моунгаоне. Подводниот остров досега има четири документирани ерупции. Првата во 1852, па во 1857, во 1984 година и во 2022 година и произвеле карпи кои се наоѓаат на 50-70 метри висдина над површината на морето.

За жал, новиот остров може да го снема поради деградацијата на вулканските карпи предизвикао од ерозијата на вулканскитре карпи.

(Interestng Engineering)

(Pixniio)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!