19.8 C
Skopje
четврток, октомври 5, 2023

Франција инвестира 2 милијарди евра за промоција на возењето велосипед

Kabtel desktop

Владата на Франција планира во текот на наредните години да инвестира огромни финансиски средства во промоција на велосипедизмот. Иако велосипедизмот е многу популарен во оваа европска држава, целта на властите е да воведат дополнителни мерки за што повеќе луѓе да го користат ова превозно средство.

Француската влада планира да инвестира приближно 2 милијарди евра до 2027 година во промоција на велосипедизмот. Оваа инвестиција, која исто така има за цел намалување на употребата на моторните возила, подразбира да се зголеми должината на велосипедските патеки од сегашните 50.000 на 80.000 километри.

Во Франција годишно во просек се продаваат 3 до 4 милиони велосипеди.

(Danas)

(фото: Pxfuel)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!