Таблетата за убивање рак почна да се тестира на луѓе

- Advertisement -

Се покажа дека пилулата е ефикасна во лекувањето на клетките кои потекнуваат од рак на дојка, простата, мозокот, јајниците, грлото на матката, кожата и белите дробови, пренесува Пословни дневник.

Истражувањата покажаа дека „апчињата за убивање рак“ „уништуваат“ цврсти тумори, а здравите клетки ги оставаат непроменети, пишува Sky news. Новиот лек, кој се развива веќе 20 години, сега е во фаза на претклиничко истражување во САД. Познат како AOH1996, лекот кој цели на канцерогена варијанта на протеин наречен пролиферирачки клеточен нуклеарен антиген (PCNA). Во својата мутирана форма, PCNA е „клучна“ во репликацијата на ДНК и поправката на сите „тумори кои се размножуваат“.

- Advertisement -

Домаќин на AOH1996 е City of Hope, една од најголемите американски организации за истражување и третман на рак. „ПЦНА е како голем аеродромски терминален центар кој содржи повеќе точки за пристап на авиони“, рече професорката Линда Малкас, една од научниците кои работат на лекот.

„Податоците сугерираат дека PCNA пронајдена во клетките на ракот е уникатно различна, и тоа ни овозможи да дизајнираме лек кој исклучиво ја напаѓа PCNA во клетките на ракот. Оваа таблета е како снежна бура што исклучува клучен аеродромски центар. Ги приземјува сите авиони што носат клетки на рак“, објасни Малкас.

- Advertisement -

Иако првичните резултати се ветувачки, истражувањата досега само заклучија дека AOH1996 може да го потисне растот на туморот кај животните, а првата фаза од клиничките испитувања на луѓе моментално е во тек.

Се покажа дека лекот е ефикасен во лекувањето на клетките кои потекнуваат од рак на дојка, простата, мозокот, јајниците, грлото на матката, кожата и белите дробови.

- Advertisement -

Претходно се сметаше дека PCNA не е засегната од лековите, па истражувачите се надеваат дека ова откритие може да доведе до повеќе персонализирани, насочени третмани за рак во иднина.

Фото – Free images

Сподели!
- Advertisement -