Тојота инвестира уште осум милијарди долари во производство на батерии во САД

- Advertisement -


Автомобилскиот гигант Тојота масовно ги зголемува инвестициите во производството на батерии во САД.
Имено, производителот на автомобили ќе инвестира уште осум милијарди долари во својата фабрика за батерии во Северна Каролина и ќе отвори 3.000 нови работни места, се вели во најавата, пренесе Electrive.
Вкупната инвестиција во фабриката за батерии на Тојота во американската сојузна држава Северна Каролина на тој начин достигна 13,9 милијарди долари.
Парите ќе бидат искористени за формирање на осум дополнителни производни линии за батерии BEV и PHEV. За хибридните возила, Toyota ќе остане со четири производни линии, кои се веќе планирани за 2021 година.

Тојота сега се подготвува за вкупно десет линии на батерии BEV/PHEV, до 2030 година јапонскиот производител на автомобили има за цел да достигне годишен волумен од повеќе од 30 GWh годишно во производството на батерии во Северна Каролина.

- Advertisement -

Избор – B92

Фото – Flickr

Сподели!
- Advertisement -