Oтворена традиционалната манифестација МАКИНОВА- изложба на пронајдоци, иновации и нови технологии

- Advertisement -

Заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, денеска во Берово ја отвори 44-тата традиционална манифестација МАКИНОВА- изложба на пронајдоци, иновации, нови технологии, нови производи, технички унапредувања, индустриски дизајн, трговски марки, младинско-истражувачко креативно творештво и 21-та ЕКОНОВА –изложба на еколошки иновации, пронајдоци и идеи.

„Технологијата темелно го менува светот во кој живееме, а иновациите и креативните идеи играат витална улога во обликувањето на сегашноста и отвораат спектар на нови можности за иднината. Со изложби како денешнава, им оддаваме признание на иноваторите, на мислечките и креативни луѓе и се потсетуваме дека токму таквите луѓе го движат светот напред.“- изјави во своето обраќање вицепремиерката Грковска и истакна дека особено е важно кога на ова поле се истакнуваат младите луѓе, кои не само што се примарни корисници на тоа што го носи технолошкиот напредок, туку го поседуваат носечкиот потенцијал во општеството.

- Advertisement -

„Тие се иднината на нашата татковина и на нашиот заеднички свет, а со творечкиот ангажман од овој вид, младите даваат сопствен влог во градењето на таа иднина и во отворањето нови перспективи за личен и заеднички развој. И тоа треба да нѐ радува сите.“, нагласи Грковска и им оддаде признание на илјадниците просветни, научни и други стручни лица, кои се вклучени во развојот на техничката писменост и култура.

Меѓународната изложба за иновации и пронајдоци МАКИНОВА и  ЕКОНОВА 2023 е организирана од страна на Сојузот на пронаоѓачи и автори на технички унапредувања на Македонија-СПАТУМ и Народна техника на Македонија, а со поддршка на Владата на Република Северна Македонија, министерствата за образование и наука, економија, животна средина и други институции. Таа се одвива под покровителство на Претседателот Стево Пендаровски; кој утре ќе ги прогласи победниците на овогодишното издание на манифестацијата.

- Advertisement -

Отворањето на овој значаен настан се поклопува со одбележувањето на Светскиот ден на науката за мир и развој. Во таа насока, вицепремиерката Грковска посочи дека и оваа манифестација е одлична можност за да се истакне значајната улога на научниот пристап за севкупниот прогрес на општеството и за подобрување и олеснување на секојдневниот живот на луѓето. Темата на Обединетите нации за одбележување на овој ден годинава е „Градење доверба во науката“, затоа што само со доверба во научниот метод, може соодветно да ја обликуваме нашата заедница и колективната иднина

Сподели!
- Advertisement -