Научниците создадоа мали биороботи со неверојатни способности

- Advertisement -


Главната предност на користењето на сопствените клетки на пациентот за создавање на такви антроботи е тоа што не постои ризик од активирање на имунолошкиот одговор на телото.
Истражувачите со години развиваат различни нанороботи чија главна цел би била да влезат во човечкото тело и да го поправат она што не е добро на најмалку инвазивен начин. Иако ваквите нанороботи сè уште не се во медицинска употреба, тие навестуваат како би можеле да се однесуваме себеси во иднина.

Но, научниците од Универзитетот Тафтс отидоа чекор понатаму. Тие создадоа мали биолошки роботи – „антроботи“ од човечки трахеални клетки. Антроботите можат да се движат по површината, а имаат посебна способност да го стимулираат растот на невроните во оштетената област.

- Advertisement -

Како што е објаснето во соопштението за печатот и студијата објавена во списанието Advanced Science, овие повеќеклеточни роботи, со големина на човечко влакно, се дизајнирани сами да се соберат и покажале дека имаат извонредно лековито дејство врз другите клетки во телото.

Професорот Мишел Левин и сор. sc. Гизем Гумускаја, откри дека ботови може да се создадат од возрасни човечки клетки, без никаква генетска модификација.

- Advertisement -

„Сакавме да испитаме што можат клетките да направат освен создавање стандардни карактеристики во телото“, рече Гумускаја, која дипломирала архитектура пред да студира биологија. Со репрограмирање на интеракциите помеѓу клетките, може да се создадат нови повеќеклеточни структури, аналогно на тоа како каменот и тулата можат да се распоредат во различни структурни елементи како ѕидови, сводови или столбови.

Истражувачите откриле дека не само што клетките можат да формираат нови повеќеклеточни форми, туку тие би можеле да се движат на различни начини низ површината на човечките неврони одгледувани во лабораториска чинија и да поттикнат нов раст за да ги пополни празнините предизвикани од стружењето на невронскиот клеточен слој.

- Advertisement -

Сè уште не е јасно како точно антроботите го стимулираат растот на невроните, но истражувачите потврдија дека невроните растеле под областа покриена со склопот на антроботи што ги нарекоа „супербот“.

Извор – Zimo.hr

Сподели!
- Advertisement -