Најголемиот светски производител на автомобили планира големо ширење

- Advertisement -


Тојота во понеделникот објави дека ќе ја зголеми својата понуда на електрични возила во Европа на шест модели до 2026 година.
Компанијата очекува дека таквите возила ќе сочинуваат повеќе од 20 отсто од продажбата на нови автомобили во регионот дотогаш.
Најголемиот светски производител на автомобили по продажба рече дека очекува да продава повеќе од 250.000 електрични возила годишно во Европа до 2026 година, бидејќи има силен раст на пазарот кој долго време го надминуваат конкурентите.
Покрај електричните возила што компанијата моментално ги продава во Европа и спортското корисно возило (SUV) што го претстави минатата година, Toyota претстави два нови концепти за модели што планира да ги продава во регионот во наредните години.

Едниот е концептен модел за мал електричен SUV што компанијата планира да го пласира во Европа во 2024 година, а другиот е концепт за спортски кросовер модел чија презентација е планирана за 2025 година, објави Toyota.

- Advertisement -

Тојота има за цел глобална продажба од 1,5 милиони евра до 2026 година.

Продажбата на целосно електрични автомобили во Европската унија е повеќе од преполовена во првите 10 месеци од оваа година во споредба со истиот период минатата година, покажаа податоците на Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA).

- Advertisement -

Во периодот од 10 месеци, заклучно со септември, Toyota го имаше петтото по големина вкупен пазарен удел на автомобили во ЕУ и забележа само мало намалување на учеството во однос на претходната година, на нешто помалку од седум отсто, покажуваат податоците.

Фото – Flickr

Сподели!
- Advertisement -