Ова се најзелените земји во Европа за 2024 година

- Advertisement -

Многу луѓе денес вложуваат напори за да патуваат одржливо и секогаш добро знаат кои земји даваат приоритет на заштитата на животната средина. Затоа, шведската соларна компанија Hemsol направи едно истражување.

Користејќи податоци од Европската агенција за животна средина, проектот Odysee-Murе и Енергетскиот институт, направија индекс со фактори како што е уделот во обловливите извори на енергија, стапката на рециклирање и емисијата на CO2 за да открија кои европски земји се најзелени.

- Advertisement -

Норвешка се најде на врвот на листата. И покрај релативно високата емисија на CO2 по жител, голем дел од енергијата Норвешка добива од обновливи извори. Освен тоа, владата е посветена на тоа са се осигура земјите во развој да имаат пристап до чиста и одржлива енергија.

На второ место е Австрија, која постигна добри резултати благодарение на тоа што има најголем удел во патничкиот сообраќај во Европа, а на трето место е Финска, која ајави закон за клим, кој стапи на сила во 2022 година.

- Advertisement -

Ова е целосната листа со најзелени земји во Европа:

  1. Норвешка
  2. Австрија
  3. Финска
  4. Ислланд
  5. Шведска
  6. Естонија
  7. Германија
  8. Луксембург
  9. Швајцарија
  10. Словенија

(Bizlife)

- Advertisement -

(фото: Pexels)

Сподели!
- Advertisement -