Сања Митровска гo носи реалното шоу „The Founder Games“ во Македонија. Најдобриот од 19-те пријавени стартапи ќе оди во Силиконската долина!

- Advertisement -

Замислете свет во кој соништата ја поттикнуваат акцијата на нови потфати, каде што сцената станува бојно поле не само за идеи, туку и за самата суштина на иновациите и храброста. Во овој свет живее Сања Митровска, жена змеј по мои критериуми, чие патување од 13-годишно девојче на својот прв јавен настап на училишната бина кое стои на сцена и се бори со својата неверојатна трема, а поттикнато од желбата да има влијание, сега се претвори во мисија која ги надминува конвенционалните граници на претприемништвото. 

Истата таа Сања, пред неколку години свежо дипломирана, со според многумина “чудна” одлука, избра да не остане на УКИМ, заради потенцијалот да стане и универзитетски професор, иако тоа ја чинеше 3 месеци незборување со нејзиниот татко кој сметаше дека претприемништвото не е женска професија, ама универзитетски професор е. 

- Advertisement -

Но, ако останеше и направеше тоа што е очекувано од неа, како ќе имаше импакт некој татко да каже на својата ќерка – и претпримеништвото е женска професија?!  Таква е Сања, гледа понапред и сака да го живее својот сон. 

И ве враќам на сегашноста на Сања. Оваа последна нејзина мисија е инкапсулирана во „The Founder Games“, проект кој ќе се одвива не само како реално шоу на првата дигитална телевизија ID media, туку како компас, како надеж и како успех за секој сонувач таму.

- Advertisement -

Од Остин и новиот плејграунд на стартапите , преку енергијата на истата заедница само во Талин … до спокојните пејзажи на Македонија, приказната на Сања не е само нејзина, туку ги одгласува аспирациите на секој претприемач кој се осмелил да сонува. Од уривањето на Гинисовиот рекорд за најдолгата презентација до обликувањето на идните наративи на стартапите, нејзиното патување е доказ за моќта да се верува во сопствениот потенцијал, наспроти сите шанси.

Како нејзина пријателка и како новинар, ја имав единствената привилегија да посведочам за еволуцијата на Сања низ годините, од сонувач во некој кој реално делува и прави разлика, трансформација која многу зборува низ потфатите што таа ги започнува.  

- Advertisement -

Ова е интервју за најновиот проект „The Founder Games“ низ очите на Сања, истражувајќи ги сложеноста на претприемништвото, предизвиците за трансформирање на соништата во реалност и немилосрдниот стремеж кон иновации. И, да…ова не е само интервју, тоа е приказна на инспирација, повик за акција за секој претприемач аспирант и почит на една неверојатна визија и посветеност која оваа млада жена ја прави толку многу посебна.

Новинарка | Љубица Ангелкова

 Како дојде до идејата за ‘The Founder Games’?

На моите 13 години, застанав на сцена и почувствував нешто што ми го обликуваше животот. Нешто што ја постави потребата за импакт, како суштина на моето постоење. Таа искра ме водеше низ годините и ме донесе до ‘The Founder Games’ – мојата мисија да ги прикажам сите лица на претприемништвото. Ова не е само реално шоу за претприемачи; ова е приказна за сите нас кои веруваме во силата на соништата и борбата за успех.

Можеш ли да споделиш некој особено значаен или трансформативен момент од шоуто што ја опфаќа неговата суштина?

Иако ‘The Founder Games’ сè уште не е претставен пред јавноста, веќе доживеавме моменти зад сцената што ги осветлуваат вредностите и „срцето“ на нашиот проект. За време на менторските сесии и првите презентации, видовме како тимовите се соочуваат со предизвиците, како растат и се трансформираат пред нашите очи. Ова нè потсетува дека патувањето на секој претприемач е исполнето со учење и адаптација.

Вистинската магија на ‘The Founder Games’ е биде во приказните што ќе ги споделиме со светот – како тимовите се борат, учат и напредуваат. Целиме да го прикажеме не само нивниот успех, туку и сите предизвици и лекции што водат до тој момент.

Додека пак, публиката и инвеститорите ќе имаат уникатна можност да погледнат „позади завесата“ на стартапите, да ги видат сите емоции, дебати и одлуки што честопати остануваат неспоменати. Веруваме дека ова ќе обезбеди подлабоко разбирање и апрецијација за процесот на претприемништвото и учење низ пример.

 Како мислиш дека “The Founder Games“ ќе влијае на стартапите-учесници и на поширокиот стартап екосистем?

‘The Founder Games’ е дизајниран да ги инспирира не само стартапите учесници туку и целиот екосистем, вклучително и локалните инвеститори, да размислуваат поглобално и да ги препознаат вредностите на инвестирањето во иновациите. Прикажувајќи ги вистинските предизвици, одлуки и успеси зад секој стартап, шоуто има за цел да изгради првата генерација на сериски претприемачи во нашата земја кои ќе можат не само да инвестираат во луѓето туку и да им бидат ментори на патот. Ова, заедно со вклучувањето на младите преку едукативниот аспект на шоуто, ќе помогне во создавањето на нова култура на претприемништво која ги вреднува иновациите, ризикот и најважно – вербата во сопствениот потенцијал. Преку ‘The Founder Games’, сакаме да покажеме дека претприемништвото не е само за избраните неколкумина со пристап до големи ресурси, туку за секого кој има сон и волја да работи напорно за да го оствари.

 Кои беа предизвиците при преминот од организирање на најдолгиот теренски маратон до создавање реално ТВ шоу?

Кога организиравме најдолгиот пич маратон и го соборивме Гинисовиот рекорд, сфатив дека нашите стартапи на рани фази имаат голем потенцијал кој често останува неискористен поради недостаток на средства, менторство и вистинскиот пристап кон глобалниот пазар. ‘The Founder Games’ доаѓа како одговор на овие предизвици, со цел да им понуди на стартапите не само капитал туку и длабоко разбирање и водство кон успехот. Предизвикот беше како да се премине од еден успешен настан кон создавање на континуирана платформа која ќе ги следи и поддржи овие стартапи во нивното патување, покажувајќи ја нивната вистинска реалност, борби и триумфи. Во оваа одисеја, влеговме со ID media-првата дигитална ТВ во Македонија, кои влегоа брзо во филмот на мојата идеја и на 24 февруари стартуваме. И со одлична поддршка од Halk Bank, кои застанаа позади овој проект кој со причина ќе го носи името „The Founder Games” powered by Halk.

 Според тебе, кои квалитети го прават стартапот да се издвојува во таква конкурентна средина како што е прикажано во „The Founder Games“?

Успешните стартапи се оние со срце и душа – оние кои покажуваат несекојдневна храброст, апсолутистичко стремење кон целта и смелост да се размислува поинаку. Тие во ова шоу ќе се борат, учат и растат пред нашите очи.

Во „The Founder Games“, нема да се работи само на тоа да се има револуционерна идеја, туку и патувањето кон „ожувување“ на таа идеја наспроти сите шанси и неуспеси.

  Кои се менторите и бордот кој ќе одлучува?

Менторскиот тим е составен од домашни експерти кои веќе постигнале значителен успех – со компании кои се проценуваат на милиони евра или управуваат со бизниси кои успешно функционираат на меѓународните пазари. Нивната локална перспектива и глобално искуство се клучни за навигација на учесниците низ предизвиците на претприемништвото.

Advisory Board, пак, е составен од странски професионалци и експерти со искуство во водечки светски компании како што се Intel, Apple и учесници од Shark Tank. Тие ќе оценуваат и анализираат напредокот на стартапите и менторската работа, нудејќи вреден фидбек кој е клучен за раст и развој на секој стартап.

Откако соработуваш тесно со стартапи имаш доста реално иксутво, какви вообичаени грешки гледаш дека прават новите претприемачи и како „The Founder Games“ ги решава овие?

Вообичаен погрешен чекор е да не се размислува глобално од самиот почеток или да се потценува сопствената вредност. „The Founder Games“ го разбива ова со тоа што носи локални ментори кои чекореле по овој пат и меѓународни советници кои го прошируваат хоризонтот. Станува збор за „брак“ помеѓу глобалните аспирации и локалната реалност, соочувајќи не со реалноста, но и покажувајќи ни дека нашите соништа немаат граници.

 Каков совет би им дала на претприемачите кои се стремат да ја гледаат „The Founder Games“? А каков на спонзорите?

На претприемачите: Видете го вашиот одраз во секоја приказна што ја споделуваме. Дозволете овие патувања да ве охрабрат да го следите вашиот пат, без разлика колку е застрашувачки. На спонзорите: Инвестирајте во овие соништа. Покрај потенцијалот за профит, имате вистинска шанса е да бидете дел од приказни кои ќе ги инспирираат генерациите што доаѓаат и останат во нашата татковина.

Како успешна жена во светот на стартапите, каков беше твојот пристап кон надминување на предизвиците и предрасудите на ова поле? 

Моето патување ме научи да гледам на предизвиците како покана за „танц“ за докажување, не на светот, туку на малото девојче кое застана на таа сцена на 13 години. Научив да го канализирам скептицизмот со кој се соочувам во гориво, мотивирајќи ме да ја раскажам приказната за помалку очекуваните женски професии. Мојата порака до секој претприемач, особено жените, е: Вашиот потенцијал е неограничен и често запрашувајте се со кој „товар“ можете да живеете, наместо со која придобивка сте задоволни?

Од оваа временска дистанца, дали би можела да не поведеш низ патувањето за организирање на најдолгиот пич маратон и постигнувањето Гинисов рекорд?

Патувањето до Гинисовиот рекорд беше огледало на мојот живот – дете кое сонува опкружено со пречки кои изгледаа непремостливи. Меѓутоа за разлика од детство, токму во овие моменти на сомнеж ја најдов својата сила. Научив дека совршена подготовка не постои; се работи за тоа да се биде „доволно добар“ за да оставиш свој белег и ова е лекција која на носам во сите мои бизнис потфати.

 Како држењето на Гинисовиот рекорд за најдолг маратон на теренот влијаеше на твојата кариера и на Networker?

Гинисовиот рекорд ни донесе глобално признание, како на стартап екосистемот на Макеоднија така и на Нетворкер и ме поттикна да продолжам да ги поместувам границите. Но, не стави на мапата, не само географски, туку и во срцата и умовите на сонувачите кои бараат знак дека нивните визии би можеле да станат реалност.

  Гледајќи наназад, што научи од искуството на Longest Pitch Marathon што помогна во твоите тековни проекти?

Маратонот ја потврди основната вистина: нашите најголеми неуспеси можат да бидат гориво за нашите најзначајни достигнувања. Тоа е филозофија и на „The Founder Games” – прифаќајќи го секој предизвик како можност за иновации и развој. Соочени со неволја, го дознаваме нашиот вистински потенцијал, лекција што се надевам сите гледачи ќе ја видат „во прв ред“ преку секоја епизода.

 Која е твојата визија Сања, за иднината на „The Founder Games“ и нејзиното влијание врз глобалното претприемништво?

Сакам „The Founder Games” powered by Halk да стане глобална сцена за претприемништво, каде секој може да види вредноста на иновациите и храброста да се биде различен. Верувам дека ќе стане платформа која не само што ги прикажува стартапите, туку фундаментално го менува наративот околу тоа што значи да се биде претприемач, особено во региони со неискористен потенцијал како Балканот.

 Дали има планови за проширување или развој на ‘The Founder Games’ во следните сезони?

Секако! Очекувам иднината да денесе нови сезони но и еволуција на  „The Founder Games” powered by Halk низ повеќе држави и прераснување на познато шоу како Idol, Shark Tank итн. Наша цел е да ги прошириме нашите хоризонти, поздравувајќи ја разновидноста на идеи и иновации кои ја одразуваат променливата динамика на глобалното претприемништво.

 Конечно, што е следно за Соња Митрoвска? Дали има некои други револуционерни проекти или предизвици на кои се радуваш?

Мојата мисија продолжува – да инспирирам, предизвикувам и трансформирам. Срцето ми е насочено кон создавање промена, било тоа преку поддршка на стартапи или предизвикување на постоечкиот поредок. Очекувајте го неочекуваното, бидејќи приказната за импакт е бесконечна, а и мојата заедно со неа.

Сподели!
- Advertisement -