Риека отвора Инкубатор за креативната и ИТ индустријата

- Advertisement -

Од лабораторија за вештачка интелигенција до филмско студио – Риека наскоро добива Инкубатор за креативната и ИТ индустријата. Новото место за развој на идеи се наоѓа во една од зградите на поранешната фабрика за хартија. Се простира на пет ката, а работите полека привршуваат.

Порано беше зграда каде се произведуваше енергија за поранешна фабрика за хартија, а наскоро таму ќе се развијат некои нови идеи. Стариот производствен капацитет се трансформира во Инкубатор за креативни технологии и ИТ индустријата.

- Advertisement -

Беше многу напорно и предизвикувачки да се доврши еден ваков проект бидејќи се трудевме да го задржиме колку што е можно постојниот изглед на зградата, стар и индустриски изглед. Во оваа фаза се оставени завршните доработки, изјави за ХРТ Дејан Блажевиќ, раководител на градежниот проект.

Тоа ќе биде мултифункционален простор за малите и средни претприемачи. Со 24 канцеларии, има цела палета на услуги.Првите корисници треба да се вселат на крајот на годината. Овде фирмите ќе добиваат едукативни програми, конференции и поддршка во нивниот бизнис, а има и специјална опрема како и три лаборатории за вештачка интелигенција и роботика, производство на видео и фотографии, објасни Јана Сертиќ, раководител на Управниот одбор за економија. и европски проекти.

- Advertisement -

Во инкубаторот се вложени над 6 милиони евра. Повеќе од 4 милиони се европски пари.

Инвестиравме и во инфраструктура која го поттикна претприемништвото и креативноста. Но, со ова, би рекол, создаваме дополнителен исчекор бидејќи тоа е навистина импресивен објект кој се надевам дека ќе ги видиме неговите корисници што е можно поскоро, нагласи градоначалникот на Риека, Марко Филиповиќ.

- Advertisement -

Инкубаторот за креативни технологии и ИТ индустријата на тој начин ќе изгради нова Риека претприемничка приказна во објект кој е симбол на некогаш силната и светски позната индустрија.

Извор – Seebiz.eu

Фото – Commons.wikimedia

Сподели!
- Advertisement -