Лошиот сон може да направи да се чувствувате многу постари, открија истражувачите

- Advertisement -

Истражувачите од Институтот Каролинска во Стокхолм откриле дека недостатокот на сон може да направи да се чувствувате физички постари. Во едно истражување, поединците кои спиеле само четири часа навечер два дена тврделе дека се чувствуваат речиси четири и пол години постари.

Придружното истражување за спиење, исто така, покажа дека учесниците во студијата се чувствуваат во просек три месеци постари за секој ден на слаб сон што го имале. Спротивно на тоа, оние кои изјавиле дека не спиеле лош во претходниот месец, се чувствувале, во просек, речиси шест години помлади отколку што всушност биле.

- Advertisement -

Истражувачите, исто така, откриле дека волонтерите кои се опишувале себеси како „утрински луѓе“, наспроти „вечерните луѓе“, биле особено погодени од ова нарушување на спиењето, поради што се чувствуваат постари, велат тие во истражувањето.
Покрај истражувањето за поврзаноста помеѓу спиењето и возраста, неодамна беше направено уште едно истражување од страна на Факултетот за јавно здравје на Универзитетот во Бостон. Таа покажа дека вашата работа може да има големо влијание врз менталното здравје, пишува Yahoo.

Студијата, која ги разгледа податоците од Националното здравствено истражување на повеќе од 18.000 возрасни во САД, покажа дека колку повеќе работата им дозволува на вработените да го усогласат својот распоред околу личните или семејните обврски и толку помалку вработениот е загрижен за потенцијалните отпуштања и нивната позиција. толку е подобро неговото ментално здравје.

- Advertisement -

Извор – Бизлајф

Фото – Piqsels

Сподели!
- Advertisement -