Црна Гора годинава воведува седумчасовно работно време

- Advertisement -

Министерката за труд и социјална политика на Црна Гора, Наида Нишиќ, најави дека до крајот на годинава Црна Гора може да очекува воведува на седумчасовно работно време. Таа рече дека социјалната грижа во иднина ќе биде вистинска и наведеа дека нема да има укинување.

Во интервју на емисија на националното радио на Црна Гора министерката рече дека се што најавил премиерот Милојко Сајиќ во текот на својата кампања ќе се реализира во текот на годината, вклучувајќи го и седумчасовното работно време.

- Advertisement -

За постетување, при претставувањето на својата програма „Европа сега 2“, премиерот Спајиќ предложи скратување на работното време од 40 на 35 часа, а за тоа имаше и образложение.

„Задоволниот и одморен работник е поиновативен, попродуктивен и полојален, што придонесува за зголемување на профитот на работодавците и поголеми приходи во државата. Затоа и оваа програма ќе има позитивно влијание и на вработените и на државата. Затоа еден час оомалку, всушност, ќе биде еден часд повеќе“ изјави Спајиќ.

- Advertisement -

Тој додаде дека според официјалните податоци, Црна Гора има една од најдолгите работни недели во Европа и тоа во просек подолга од 42 часа. Во споредбасо земјите од ЕУ, тоа е дури 6 часа повеќе неделно.

(Bizlife)

- Advertisement -

(фото: Raw Pixel)

Сподели!
- Advertisement -