Откриено најголемото европско наоѓалиште на ретки метали

- Advertisement -


Норвешката рударска компанија Rare Earths Norway објави дека го открила најголемото европско наоѓалиште на високо ценети и ретки земјини метали, што може да претставува пресвртница за оваа земја и за целиот регион.

Компанијата проценува дека има 8,8 милиони тони оксиди на минерали од ретки земји на локацијата Фен на југоистокот од Норвешка и смета дека изгледите за експлоатација се поволни. Како што наведуваат, истражните работи на оваа локација ќе продолжат, а дополнително дупчење е закажано за следниот месец.

- Advertisement -

Компанијата очекува до 2030 година да започне првата фаза од рударските работи.

Тоа е едно од ретките наоѓалишта кои не се во сопственост или под контрола на Кина, пренесува CNBC.

- Advertisement -

Се очекува дека побарувачката за ретките елементи ископани од земја ќе расте експоненцијално во наредните години поради енергетската транзиција, а со помош на ова наоѓалиште Европа би можела да ја намали зависноста од Пекинг.

(Bizlife)

- Advertisement -

(фото: Pixabay)

Сподели!
- Advertisement -