Платата на Илон Маск се брои во милијарди

- Advertisement -

Платата на Илон Маск, директорот на американската фабрика за електрични возила „Тесла“ е огромна во споредба со просечните плати на извршните директори во САД, а минатата година тие беа речиси 200 пати повисоки од просечните плати на работниците во нивните компании.

Акционерите на Tesla во четвртокот со големо мнозинство гласаа за 10-годишниот план за плата на Маск, кој компанијата го процени на 44,9 милијарди долари во април. На почетокот на годината беше уште повеќе, но од тогаш вредноста на акциите на Tesla падна за околу 25 отсто.

- Advertisement -

Во јануари, исплатата според планот беше отфрлена од судија во Делавер, кој рече дека процесот за одобрување на платите на Маск бил „длабоко погрешен“, бидејќи Маск го контролира одборот на директори на компанијата и акционерите не биле целосно информирани.

Но, компанијата соопшти дека Маск ја заслужил таа плата бидејќи ја претворил Тесла во највредниот производител на електрични возила во светот, зголемувајќи ја неговата пазарна вредност за милијарди.

Сепак, Маск сè уште нема да добие пристап до опциите за акции што го сочинуваат најголемиот дел од неговата плата. Се очекува Tesla да побара од судијата да ја преиспита својата одлука поради одлуката на акционерите, а ако не го стори тоа, компанијата најверојатно ќе ја обжали пресудата до Врховниот суд во Делавер, што може да потрае со месеци.

- Advertisement -

Без оглед на исходот, пакетот на Маск – најголемата компензација за извршен директор на САД со која се тргува јавно – далеку го надминува оној даден на другите извршни директори.

Просечната плата на американскиот извршен директор на компании вклучени во индексот на њујоршката берза „С и П“ лани изнесувала 16,3 милиони долари. Ако го помножите тоа со 10 за да добиете 163 милиони долари за една деценија работа, заработката на Маск е 275 пати поголема.

- Advertisement -

Фото – Flickr

Сподели!
- Advertisement -