Илон Маск: На Земјата ќе има десет пати повеќе роботи отколку луѓе

- Advertisement -

Доаѓаат хуманоидни роботи! Тие ќе бидат десет пати повеќе од луѓето
Извршните директори на Tesla и Nvidia се согласуваат за едно, а тоа е дека иднината им припаѓа на хуманоидните роботи.

Денес е доста тешко да се замисли како ќе изгледа иднината. Со сегашниот научен и технолошки напредок, особено вештачката интелигенција, можеме да бидеме сигурни само во едно – светот би можел радикално да се промени. Ако ги игнорираме бројните опасности и песимистички сценарија – од можни нуклеарни конфликти до можноста вештачката интелигенција да се сврти против човештвото – и се фокусираме само на технолошкиот напредок, се чини дека следната револуција што ќе влијае на човештвото ќе биде роботиката.

- Advertisement -

За ова неодамна зборуваше Илон Маск, кога рече дека благодарение на хуманоидниот робот на Tesla, Optimus, пазарната вредност на неговата компанија може да достигне неверојатни 25 милијарди долари. Тој смета дека штом цената на неговите роботи, кога ќе достигнат масовно производство, би можела да биде меѓу 10 и 20 илјади долари, а со текот на времето би требало да биде уште пониска и поприфатлива.

Неодамна основачот и извршен директор на Nvidia, Џенсен Хуанг, во интервју зборуваше за роботите. Според него, во наредните неколку години можеме да очекуваме голем напредок во роботиката, а роботите треба да станат секојдневие, на сличен начин како што денес сме навикнати на автомобилите. Никој повеќе не ги гледа како технолошко чудо, туку како превозно средство без кое не можеме да си го замислиме животот и кое секојдневно го користиме.

- Advertisement -

Тој ја спореди денешната ситуација со роботите со ситуацијата со автомобилите пред сто години. Во тоа време автомобилите биле ретки и на многумина им било чудно да видат таков чуден инструмент кој се движи сам, без потреба да го влече коњ. Затоа мисли дека е јасно дека за 100 години ќе има хуманоидни роботи насекаде.

Илон Маск го сподели и видеото од тоа интервју, во кое се споменуваат роботи на неговиот профил на социјалната мрежа Х и напиша дека ќе има десет пати повеќе роботи отколку автомобили. Претходно овој месец, зборувајќи за роботиката, Маск рече дека еден ден бројот на роботи ќе го надмине бројот на луѓе на планетата.

- Advertisement -

„Мислам на долг рок… соодносот на хуманоидните роботи со луѓето ќе биде повеќе од еден наспрема еден. Така, веројатно ќе има два хуманоидни роботи или можеби 10 на секој човек“, ги објасни своите предвидувања за иднината.

Со оглед на тоа што предвидуваат ваква роботска иднина, и Маск и Хуанг ќе се обидат да профитираат од нивните предвидувања. Затоа, Tesla веќе го претстави својот робот, кој треба да го усовршат да може да помага во домашните работи, купувањето и слично, додека Nvidia на Huang инвестира во стартап роботи и развива хардвер и софтвер за развој и обука на роботи.

(Benzinga)

(фото: YouTube)

Сподели!
- Advertisement -