Околу 10.000 сателити годишно ќе паѓаат на Земјата

- Advertisement -

Во моментов во орбитата на Земјата има околу 10.000 активни сателити со различни намени и големини, а само SpaceX планира да испрати дополнителни 42.000 во орбитата. Ова значи дека наскоро околу 10.000 сателити, кои обично имаат животен век од пет години, ќе паѓаат назад на Земјата годишно и во тој процес значително ќе ја загадуваат стратосферата, покажа истражувањето на НАСА и американската Администрација за атмосферски и океани. Студијата беше објавена во реномираното научно списание PNAS.

„Она што оди нагоре мора да се спушти“, вели истражувачот Даниел Марфи и додава дека илјадници сателити, чиј век на употреба е истечен, влегуваат во атмосферата на Земјата и се уништуваат таму преку процесот на согорување. Така уништените сателити и бројни делови од ракети оставаат честички од десетици видови изгорени метали како алуминиум, бакар, олово, ниобиум и литиум во високите области на атмосферата и директно го загрозуваат природниот процес на создавање на озон, забавувајќи го или спречувајќи го заздравувањето на озонските дупки во атмосферата.

- Advertisement -

Најновите мерења покажуваат дека од сите честички што лебдат во стратосферата, дури 10% се алуминиумски честички, од кои се направени повеќето ракети. Исто така, беа откриени честички од голем број отровни метали – ниобиум, хафниум и циркониум, кои се користат во производството на ракетни мотори, а можат да придонесат и за оштетување на озонската обвивка, која го штити животот на Земјата од штетното ултравиолетово зрачење на Сонцето, беа откриени.

Очигледно е, покажуваат наодите од истражувањето, дека мора да се посвети многу повеќе внимание на спречување на овој вид загадување на планетата, бидејќи враќањето на околу 10.000 „пензионирани“ вештачки сателити годишно значи дека речиси секој час по еден таков објект гори во планетата. атмосфера, оставајќи зад себе катастрофални траги.

- Advertisement -

Проблемот со ваквото оштетување на воздушната обвивка на Земјата станува се поизразен бидејќи Кина, Русија и други земји планираат да лансираат десетици илјади нови сателити, истакнува Марфи, нагласувајќи дека само во овој момент има околу 12.000 тони вселена. објекти се движат во орбитата на планетата, од кои многу ја завршуваат својата вселенска мисија секој ден и се фрлаат назад на Земјата до својата огнена смрт.

(Zimo)

- Advertisement -

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -