21.8 C
Skopje
среда, октомври 4, 2023

Економија

Kabtel desktop

Најава за 1,7 милијарди евра инвестиции во автопати, дигитализација, инвестиции во човечки капитал

Во тек е амбициозна инвестициона агенда во инфраструктурни проекти во земјава. Инвестициите во патната инфраструктура од Коридор 8 и 10, автопатите Скопје-Блаце...

Нова креидитна линија од 4 милиони евра за поттикнување на растот и конкурентноста

ЕБОР и Стопанска банка ги поддржуваат малите бизниси во Северна Македонија Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) одобри...

СЕФФ: Зелена транзиција, енергетска ефикасност, дигитализација и поврзување со земјите во регионот за одржлив економски раст

На кус рок - таргетирани мерки за поддршка на ранливите категории на граѓани и фирмите кои се директно засегнати од кризата и...

Посета на претседателката на ЕБОР Одил Рено-Басо на нашата земја

Одил Рено-Басо ќе оствари средби со премиерот, министерот за финансии, деловната заедница и ќе учествува на Скопскиот економски и финансиски форум

Светската банка проектира забавен раст за македонската економија

Македонската економија годинава ќе забави за еден процентен поен со што растот на БДП наместо 3,7 се очекува да биде 2,7 проценти...

Странските инвеститори не се задоволни од своите вработени

Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони за прв пат годинава направи истражување, какво е задоволството на компаниите од зоните во однос...

Јавен повик за субвенционирање на микро, мали и средни претпријатија и занаетчии

Министерството за економија согласно Програмата за развој на претприемништвото и конкурентноста на мали и средни претпријатија за 2022 година објави два јавни...

Над 160 компании алармираат на проблеми во повеќе сектори. Најалармантни во градежништвото!

За надминување на амбиентот во кој функционира домашната економија потребно е сите да ги „засукаме ракавите“, да се обединиме во нова Алијанса...

Од следната недела оперативни кредитни линии за стопанството од 46 милиони евра

Од следната недела ќе бидат оперативни неколку кредитни линии од Развојната банка наменети за стопанството, најави денеска од Струмица вицепремиерот за економски прашања Фатмир...

АмЧам Трговска мисија – Нов импулс во трговските односи на двете соседни земји

АмЧам Северна Македонија и АмЧам Грција, со посредство и поддршка од амбасадите на САД во Скопје и Атина - ја организираа својата...

НАЈПОПУЛАРНИ