4.3 C
Skopje
недела, декември 8, 2019
Почетна Тагови јаглен

Таг: јаглен

Просечниот Европеец губи по две години од животот поради загадувањето

Просечниот жител на Европа губи по две години од животот поради ефектите кои ги има загадениот воздух врз здравјето, покажува извештајот објавен во European...

САД по прв пат во историјата произведе повеќе енергија од обновливи...

САД по прв пат годинава генерираше повеќе електрична енергија од обновливи извори отколку од јаглен. Во април годинава 23% од генерираната енергија во САД...

Старите пластични кеси во иднина ќе ги напојуваат телефоните со енергија

Наместо да завршат на депонија или во океаните, пластичните кеси наскоро ќе може да се користат за напојување на паметните телефони и другите електронски...

Финска ќе забрани употреба на јаглен од 2029 година

Финска го помести крајниот рок за исфрлање од употреба на јагленот за една година и си зададе нова цел - 1 мај 2029 година....

Канада ја претвори најголемата фабрика за производство на струја од јаглен...

Најголемата фабрика за јаглен во светот Nanticoke Generating Station се наоѓа во Онтарио, Канада и беше затворена во 2013 година. Сега таа фабрика стана...

Британската влада ќе ги затвори сите централи на јаглен до 2025...

Велика Британија го презентираше планот за затворање на првата од вкупно осум електроцентрали на јаглен во текот на 2018 година. Централата ќе престане да...

До 2030 година 15 земји ќе прекинат да користат јаглен за...

Најмалку 15 земји се приклучија во меѓународниот сојуз кој планира до 2030 година постапно да го исфрли јагленот од производството на електрична енергија Формирањето на...

Втората по големина рударска компанија во светот ги продава рудниците за...

Rio Tinto Group, втората по големина рударска компанија во светот, ги затвора рудниците за јаглен и се подготвува да го затвори бизнисот. Иако загриженоста...

Италија ќе ги затвори фабриките на јаглен до 2025 година

Нација по нација, целиот континент Европа се префрла на зелена енергија. Последната земја која ја докажа својата посветеност на тоа е Италија. Италијанскиот министер...

НАЈПОПУЛАРНИ