6.5 C
Skopje
четврток, декември 12, 2019

11 уреди кои ќе го направат домот „позелен“

Kabtel desktop

Технологијата навлегува во сите пори од нашето секојдневие, па нашите домови, особено кујната, не се никаков исклучок. Има мноштво уреди кои го олеснуваат одржувањето на домот, готвењето и сите домашни обврски кои не ги обожаваме. Само на најновиот саем за потрошувачка електроника во Лас Вегас беа претставени и допсрва се претставуваат иновации за сите сфери од животот.  Сепак, многу битен аспект и нешто што не загрижува сите е загадувањето на планетата Земја и нашиот придонес за тоа. Еве неколку уреди кои ќе ви помогнат да оставите минимално штетно влијание врз околината.

1.Zera Food Recycler

Оваа корпа за ѓубре го претвора отпадот од храна во ѓубриво за само 24 часа.

2. Prescious Plastic машини за рециклирање пластика

Овие „направи сам“ машини ви овозможуваат да рециклирате во домашни услови.

3. Go Sun Grill

Ова е преносна скара која работи на соларна енергија.

4. Joining Bottles

Во рамките на проектот Микаела Педрос користи пластични шишиња за од нив да направи функционален мебел.

5. Gentlewasher

Оваа машина за перење алишта која се управува со рака ви ги пере алиштата и штеди на енергија.

6. Big Squeeze

Овој уред ви помага да ја истиснете и последната ронка од некоја туба за да правите помалку отпад од храна.

7. Nanofarm by Replantable

Благодарение на овој изум можете да одгледувате храна на полица во кујна.

8. BabyDam

BabyDam е преграда која идвојува мал дел од кадата за бањање на вашите деца. Вака заптедувате непотребно потрошена вода.

9. Plastic Bottle Cutter

Овој гаџет ги претвора пластичните шишиња во еден вид конец кој може да најде различна примена.

10. Drumi by Yirego

Ова е машина за перење алишта која се управува со нога и ви штеди на сметката за струја и вода.

11. Altered: Nozzle

Нешто што дефинитивно треба да го купите доколку сакате да трошите 98% помалку вода.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •